اقتصاد مقاومتی؛ تولید - اشتغال | چهارشنبه، ۲۶ مهر ۱۳۹۶

ویژه نوروز 95

 

 

روز جمهوری اسلامی

12 فروردین روز تثبیت نظام جمهوری اسلامی ایران بود

12 فروردین روز تثبیت نظام جمهوری اسلامی ایران بود

نماینده مردم مازندران در مجلس خبرگان رهبری گفت: دوازدهم فروردین سال 58 روز تثبیت نظام جمهوری اسلامی ایران بود.

سیما

بوردکا

بوردکا

مسابقه ای به گویش محلی و با موضوع تفریح و سرگرمی

ویژه وب نوروز

خبر آرشیو

استقبال کم‌نظیر مسافران نوروزی از شهرستان سیمرغ
رئیس اداره آموزش‌ و پرورش سیمرغ به کم‌نظیر بودن استقبال مسافران در طول 10 سال گذشته اشاره کرد و گفت: در این ایام برخی... مشاهده »

پورتلت‌های تو در تو

مسابقه عکاسی

مسابقه عکس ویژه نوروز 95

مسابقه عکس ویژه نوروز 95

عکس های یادگاری خود را تا پایان فروردین 95 به ادرس mazandaran@irib.ir ارسال کنید

خواندنی های نوروزی

  • سیزده بدر رسم مشترک همه ایرانیان

    سیزده بدر یا جشن بدرقه نوروز از مهمترین رسوم مشترک در میان اقوام ایرانی است که طی سال های اخیر روز آشتی با طبیعت نیز تلقی می‌ شود.
    ایرانیان از گذشته ‌های دور، با آغاز بهار و ورود به سال جدید و پس از چند روز دید و بازدید و تبریک سال نو، گویا برای تکمیل شادی خود و دور کردن غم و غصه و خمودگی، در روز سیزدهم فروردین ماه، با بیرون آمدن از خانه و پناه گرفتن در طبیعت، مراسم سیزده بدر را اجرا می ‌کنند.

    یکی از سنتهای مثبت ایرانیان که در قرآن و البته در قالب و فرمی دیگر مورد تاکید است روز سیزدهم فروردین است .
    به دامن صحرا و طبیعت رفتن، شوخی و بازی کردن، دویدن، تاب خوردن و در هر حال شاد بودن،از ویژگی ‌های روز سیزده بدر است. گره زدن سبزه به نیت باز شدن گره دشواری ‌ها و برآورده شدن آرزوها، از دیگر رسوم این روز است.
    این باور همگانی چنان است که اگر خانواده‌ای نتواند به علتی تمام روز را به باغ و صحرا برود، به ویژه با دگرگونی ‌های جامعه شهری امروز، در بعد از ظهر روز سیزدهم، حتی برای زمان کوتاهی هم که شده از خانه به باغ یا گردشگاهی عمومی می ‌رود
    سیزده بدر، یکی از رسوم رایج ایرانی است که قدمتی بسیار دارد.

    این سنت با فراگیری خود در کل پیکره اجتماعی ایران یک اسطوره معنایی در سطح وسیع اجتماعی به وجود آورده است. یکی از ابعاد تعلیمی قرآن، تاکید بر بعد تربیتی آن است و در آیاتی که ذکر آن رفت، از مخاطبان خود و به خصوص مسلمانان می خواهد از محیط محدود اطراف زندگی خویش، خارج شده و به سیر و سیاحت جهان پهناور بپردازند، در اعمال و رفتار اقوام دیگر و پایان کار آنها بیندیشند و از این رهگذر اندوخته پر ارزشی از آگاهی و عبرت برای خود و البته آیندگان فراهم سازند.
    در فرهنگ ایرانیان کهن سیزده ماه فروردین به روز سیزده بد‌ر نامگذاری شده و از آنجا که این روز را نحس می دانند و برای بیرون کردن نحسی از خانه و کاشانه خود، کنار جویبارها و سبزه ها می روند و به شادی می پردازند.
    هر چند تاکنون هیچ پژوهشی نحس بودن روز 13 فروردین را به اثبات نرسانده، اما در فرهنگ اساطیری بسیاری از ملل، عدد 13 نحس است و از نگاه آنها این بدان خاطر است که در این روز اتفاقات ناگواری رخ داده که اگر در خانه و یا یک مجموعه مسقف نمی ماندند، شاید از میزان خسارات یا تلفات جانی آن کاسته می شده است.

  • تاریخچه ی سیزده بدر

    همانطور که پیشینه ی جشن نوروز را از زمان جمشید می دانند درباره ی سیزده به در (سیزده بدر) هم روایت هست که :

    «... جمشید، شاه پیشدادی، روز سیزده نوروز (سیزده بدر)را در صحرای سبز و خرم خیمه و خرگاه بر پا می کند و بارعام می دهد و چندین سال متوالی این کار را انجام می دهد که در نتیجه این مراسم در ایران زمین به صورت سنت و آیین درمی آید و ایرانیان از آن پس سیزده بدر را بیرون از خانه در کنار چشمه سارها و دامن طبیعت برگزار می کنند ...»

     

    اما برای بررسی دیرینگی جشن سیزده بدر از روی منابع مکتوب، تمامی منابع مربوط به دوران قاجار می باشند و گزارش به برگزاری سیزده بدر در فروردین یا صفر داده اند، از همین رو برخی پژوهشگران پنداشته اند که جشن سیزده بدر بیش از یکی دو سده دیرینگی ندارد اما با دقت بیشتر در می یابیم که شواهدی برای دیرینگی جشن سیزده بدر وجود دارد.

     

    همانطور که پیش از این گفته آمد، تنوع و گوناگونی شیوه های برگزاری یک آیین، و دامنه ی گسترش فراخ تر یک باور در میان مردمان، بر پایه ی قواعد مردم شناسی و فرهنگ عامه، نشان دهنده ی دیرینگی زیاد آن است.

     

    همچنین مراسم مشابه ای که به موجب کتیبه های سومری و بابلی از آن آگاهی داریم، آیین های سال نو در سومر با نام «زگموگ» و در بابل با نام «آکیتو» دوازده روز به درازا می کشیده و در روز سیزدهم جشنی در آغوش طبیعت برگزار می شده. بدین ترتیب تصور می شود که سیزده بدر دارای سابقه ای دست کم چهار هزار ساله است.

  • نکات مهم تغذیه در ایام نوروزی

    تعطیلات نوروزی زمان مناسبی برای ملاقات اقوام و خویشان و انجام مسافرت است. افراد شاغل و محصل (دانش آموز یا دانشجو) از این فرصت استفاده کرده و سعی می کنند تا جایی که امکان دارد خستگی کار و کسب علم را از خود دور کنند تا با نیرویی تازه، مجدداً سرکار و محل تحصیل خود حضور یابند...

    برای اینکه به نحو احسن بتوان از این تعطیلات استفاده کرد، علاوه بر برنامه ریزی کارها، باید توجه زیادی به نوع تغذیه خود داشت، زیرا بدون داشتن بدنی سالم نمی توان ایام خوشی داشت.
    تغذیه مناسب
    و کافی به شما کمک می کند که انرژی کافی برای انجام کارهای خود داشته باشید.افراد معمولاً دراین ایام به دلیل رفت و آمد زیاد یا رفتن به مسافرت، اهمیت زیادی به غذای مصرفی خود نمی دهند و در نتیجه بعد از اتمام تعطیلات ممکن است با عوارض ناشی از تغذیه غلط روبرو شوند.که از جمله آنها می توان به افزایش قند خون ، چربی خون، فشار خون،  خرابی دندان ها و... اشاره کرد.

    با بکار گیری توصیه های تغذیه ای زیر تا حد امکان از بروز این عوارض جلوگیری کنید:


    1- سعی کنید روزانه حداقل 3 وعده غذایی اصلی( صبحانه ناهار و شام) را مصرف کنید. بخصوص صبحانه که انرژِی لازم برای شروع فعالیت های روزانه شما را تأمین می کند.
     
    شیرینی جات بعلت کالری بالا، باعث احساس سیری می شوند، در نتیجه اشتهای کافی برای خوردن غذای اصلی خود را نخواهید داشت.


    2- از مصرف زیاد شیرینی ، شکلات و کاکائو خودداری کنید. شیرینی جات بعلت کالری بالا، باعث احساس سیری می شوند، در نتیجه اشتهای کافی برای خوردن غذای اصلی خود را نخواهید داشت. در حالی که اگر ناهار شما دارای برنج و گوشت و سالاد و ماست باشد، از 4 گروه اصلی هرم غذایی استفاده کرده اید و با مصرف شیرینی فقط از یک گروه هرم غذایی یعنی کربوهیدارت های بهره برده اید. بنابراین با مصرف این مواد (شیرینی ، شکلات و کاکائو) مواد مغذی به میزان خیلی کمتر به بدن شما می رسد.

     3- تا جایی که امکان دارد آجیل شور مصرف نکنید. البته خود آجیل، ماده غذایی مفیدی بخصوص برای کودکان و نوجوانان است، ولی نمک موجود در آجیل شور باعث تشنگی بیش از حد و افزایش فشار خون در افراد میانسال و مسن می شود.

    4- سعی کنید روزانه حداقل 8 لیوان  آب  بنوشید، تا هم دستگاه گوارشی شما به درستی کار کند و هم سلامتی پوستتان تأمین شود.

    5- سعی کنید غذای کودک را سر ساعات معین به او بدهید تا بعلت گرسنگی مجبور به مصرف شیرینی و شکلات و ... نشود.

    6- افراد دیابت ی  باید ازمصرف شیرینی جات خودداری کنند.

    7- افراد دچار چربی خون بالا بایستی از مصرف زیاد شیرینی جات و آجیل خودداری کنند.

    8- اگر به مسافرت می روید، سعی کنید غذای بیرون را خیلی کم مصرف کنید و از مصرف چیپس و پفک  و تخمه ی زیاد در راه سفر خودداری کنید.

     

  • نکاتی که باید در مورد آجیل شب عید بدانیم.

    متاسفانه برخی از آجیل ها برخلاف ظاهر خوش آب و رنگ، طعمی نامطلوب و گاهی مهمانانی ناخوانده دارند که خریدار به ناچار با توجه به صرف هزینه گزاف مجبور به دور ریختن آنها می شود. البته برخی نیز هستند که بدون توجه به بهداشت و سلامت آجیل، این محصولات ناسالم را مصرف می کنند. مهم ترین نکته در زمان خرید آجیل تست کردن طعم و مزه آن است.

    آجیل های فله

     

    آجیل و خشکبار از جمله تنقلاتی هستند که اگر در شرایط نامناسب محیط، چون گرما و رطوبت بالا به مدت طولانی قرار گیرند آلوده به نوعی قارچ می شوند. این قارچ قرار است با نفوذ به داخل مغزها، آنها را آلوده کرده و با تولید نوعی سم به نام آفلاتوکسین عوارض سریع یا طولانی مدتی را در مصرف کننده ایجاد کنند.
    از عوارض سریع آن می توان به تضعیف سیستم ایمنی بدن، صدمات کبدی و در نهایت سرطان کبد و از اثرات طولانی مدت آن نیز می توان به بروز ناهنجاری های جنینی، جهش زایی، انحراف کروموزوم ها و ... اشاره کرد.
     
    معمولا این سم در آجیل های فله ای که به صورت سنتی نگهداری و عرضه می شوند به مقدار زیاد یافت می شود؛ البته بد نیست بدانید این روزها عده ای از فروشندگان سود جو، برخی از اقلام صادراتی آجیل چون پسته را که به دلیل آلودگی به آفلاتوکسین از صادرات ایران حذف شده است به عنوان محصولات درجه یک مخلوط با مغزهای دیگر به صورت درهم عرضه می کنند که متاسفانه تشخیص آن بسیار مشکل است؛ بنابراین با توجه به اینکه برخی مراکز عرضه آجیل، محصولات کهنه و آفت زده خود را نیز به صورت مخلوط عرضه می کنند توصیه می شود که از خرید آجیل های مخلوط فله ای اجتناب کنید. این آجیل ها اغلب طعم ناخوشایندی دارند و مصرف آنها حتی به مقدار اندک، می تواند مصرف کننده را به عوارض ناشی از سم آفلاتوکسین دچار کند.

    آجیل های براق

    نکته ایی که باید به آن توجه داشت، مواد براق واکس مانندی است که برخی قنادی ها یا آجیل فروشی ها برای افزایش زمان ماندگاری و جذاب شدن به آجیل می افزایند که مصرف طولانی مدت این مواد افزودنی می تواند به بخش های مختلف بدن به ویژه کبد آسیب برسانند. حال اگر زیبایی آجیل های براق شما را وسوسه کرده اند حداقل آنهایی را انتخاب کنید که در بسته بندی های بهداشتی و دارای تاریخ مصرف و مجوز بهداشت هستند.

    آجیل های رنگی

    نکته دیگر رنگ هایی است که برای تخمه، بادام، پسته و... استفاده می شوند. این رنگ ها عمدتا غیرمجاز و با پایه فلزات سنگین بوده و گاهی حساسیت های شدیدی را برای مصرف کننده ایجاد می کنند. این رنگ ها با توجه به نوع رنگ احتمال بروز سرطان و بیماری های کبدی و کلیوی را خصوصا در افراد آسیب پذیری چون کودکان، خانم های باردار و سالمندان افزایش می دهد. بنابراین چنانچه هنگام مصرف تخمه، پسته و بادام دست ها و لب ها رنگین شدند، این امر علامت مصرف رنگ های شیمیایی در تهیه آن هاست که باید از مصرف این گونه تنقلات خودداری کنید. 

    آجیل شب چهارشنبه سوری بر خلاف آجیل عید نوروز، خام است و نمک ندارد. این آجیل به آجیل شیرین معروف است و از آنجایی که بو داده نیست از نظر متخصصان تغذیه مفیدتر است.

     توصیه ها

    1. آجیل شور برای افراد با فشار خون بالا و بیماران قلبی عروقی و آجیل شیرین برای بیماران دیابتی و افراد دارای اضافه وزن بسیار مضرند؛ بنابراین بهتر است به مقدار مناسب از آجیل های خام بی نمک استفاده کنید.
     
    2. . آجیل های بو داده فساد پذیرند و بو دادن آجیل، طعم کهنگی آن را پنهان می کند؛ بنابراین مغزها را به صورت خام خریداری کنید و هر بار به مقدار مصرف بو دهید.
     
    3. از خرید مغزهای پوست کنده اجتناب کنید؛ چرا که این مغزها با توجه به راحتی مصرفشان زیاد میل می شوند و این امر می تواند سبب افزایش دریافت انرژی و اضافه وزن شود.
     
    4. نگهداری طولانی مدت آجیل تغییرات شیمیایی و اکسیداسیون خفیف چربی ها را در پی داشته و موجب بوی کهنگی و طعم نامطلوب آجیل می شود؛ بنابراین آجیل را در اندازه ای بخرید که در 2 هفته عید مصرف شود.
     
    5.  در صورتی که روی مغزهای آجیل سوراخ هایی مشاهده کردید از مصرف آنها بپرهیزید؛ چرا که در داخل سوراخ ها لارو حشرات به صورت کرم هایی به اندازه دانه برنج وجود دارد.
     
    6.  از مصرف مغز گردوی سیاه شده در داخل آجیلتان اجتناب کنید. سیاه شدن گردو عمدتا به دلیل رشد کپک ها و قارچ هایی است که می توانند با ترشح سموم خطرناک توکسین برای سلامت مخاطره آمیز شوند.

    آجیل چهارشنبه سوری مفیدتر از آجیل عید نوروز است

    آجیل شب چهارشنبه سوری بر خلاف آجیل عید نوروز، خام است و نمک ندارد. این آجیل به آجیل شیرین معروف است و از آنجایی که بو داده نیست از نظر متخصصان تغذیه مفیدتر است. این آجیل حاوی مغزهای بو نداده و شیرین است. این در حالی است که آجیل عید نوروز حاوی مغزهای بوداده همچون پسته، بادام، فندق و به ویژه تخمه شور است.
     
    در این میان مغز پسته به افرادی که گیاه خوار هستند، توصیه می شود، زیرا در آن مقادیر بالایی از آهن و کلسیم وجود دارد، به طوری که در هر 100 گرم از آن 110 میلی گرم کلسیم و مقدار زیادی آهن وجود دارد.

     مغز پسته برای افرادی که دچار کم خونی هستند، خانم های باردار و بیماران قلبی بسیار مفید است. علاوه بر این بادام از دیگر مغزهای موجود در آجیل شب چهارشنبه سوری است که ارزش غذایی بسیاری دارد، به طوری که هر 100 گرم از آن 21 گرم پروتئین دارد و بهتر از بادام زمینی است، زیرا مغز بادام حاوی پروتئین است.

    در هر مغز بادام در حدود 240 میلی گرم کلسیم وجود دارد که از این رو افرادی که در معرض پوکی استخوان هستند و قادر به مصرف شیر نیستند، می توانند از این مغز استفاده کنند.

    گردو یکی دیگر از مغزهایی است که در آجیل ها از آن استفاده می شود. در هر 100 گرم گردو، حدود 68 گرم چربی وجود دارد که قسمتی از این چربی شامل اسیدهای چرب غیر اشباع است. از آنجا که گردو حاوی مقادیر بالای اسیدهای چرب امگا 3 (به خصوص اسید آلفالینولئیک) و فیتواسترول هاست، برای قلب مفید است.

     علاوه بر این مغز فندق نسبت به دیگر مغزها دارای چربی بیشتری است. در کنار چربی، پروتئین بالایی نیز در این مغز موجود است، به طوری که هر 100 گرم از فندق حاوی 14 گرم پروتئین است.

     مصرف مخلوط این مغزها در حجم کم اما با یکدیگر توصیه می شود و بهتر است که این مواد غ ذایی در میان وعده صبح و یا بعد از ظهر استفاده شود و از مصرف آنها در ساعت های نزدیک به خواب فرد به دلیل دیرهضم بودن آنها اجتناب کرد. نخودچی و کشمش، نیز یک ترکیب پر پروتئین است. کشمش تمامی خواص انگور را دارد با این تفاوت که در طول فرآیند خشک شدن، درصد پتاسیم و قند آن افزایش یافته است، از این رو استفاده از کشمش به افرادی که مبتلا به دیابت هستند، توصیه نمی شود.

    خشکباری مانند توت و انجیر را به آجیلتان اضافه کنید، زیرا توت برای افرادی که در حال کاهش وزن هستند، مناسب است و قند موجود در آن چاق کننده نیست. همچنین برای جذب آن، بدن نیاز به ترشح انسولین ندارد، به این دلیل استفاده از توت به افراد مبتلا به دیابت نیز توصیه می شود.

    انجیر برای زنان در معرض کم خونی بسیار توصیه می شود، زیرا هر 100 گرم انجیر خشک دارای 250 میلی گرم کلسیم و 4 میلی گرم آهن است و به این دلیل استفاده از آن برای رفع کمبود آهن و جلوگیری از پوکی استخوان توصیه می شود.

پیام سال 1395

اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل

اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل

امیدهائی وجود دارد برای سال ۹۵. انسان به مجموعه‌ی اوضاع که نگاه میکند، امیدهائی را مشاهده میکند. البته برای تحقق این امیدها باید تلاش کرد، باید کار شبانه‌روزی کرد و باید بی‌وقفه...

رادیو

فرصت انتخاب

فرصت انتخاب

"فرصت انتخاب" عنوان ویژه برنامه انتخاباتی به تهیه کنندگی خدا بخش غلامی

تجلی خدمت

تجلی خدمت

تجلی خدمت عنوان برنامه ایست به بازگویی طرح ها ،عملکرد و برنامه های یکی از ارگان ها و سازمان ها دولتی می پردازد.

نغمه های نوروز

بهاره آی بهاره

بهاره آی بهاره

مدت زمان:2:24

نوروزی

نوروزی

مدت زمان:4.5