3 اثر معنوی آمل در راه ثبت ملی - نمایش محتوای خبر
3 اثر معنوی آمل در راه ثبت ملی
کارشناس ارشد میراث فرهنگی و گردشگری مازندران گفت: هماکنون پرونده سه اثر معنوی شهرستان آمل تکمیل و برای ثبت در بین آثار ملی و معنوی کشور راهی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شده است.

حمیدرضا علیزادهمقدم صبح امروز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان آمل، اظهار کرد: میراث فرهنگی هر کشور نشاندهنده قدمت و تاریخ آن است که آن را در بین دیگر ملتها متمایز و شاخص میکند.
وی افزود: آمل یکی از شهرهای شاخص در سطح کشور از لحاظ توانمندی تاریخی، دینی و مذهبی است که با وجود کاوشهای تاریخی آثار قدیمی زیادی از این شهرستان بر جای مانده است.
کارشناس ارشد میراث فرهنگی و گردشگری مازندران تصریح کرد: هماکنون پرونده سه اثر معنوی این شهرستان تکمیل و برای ثبت در بین آثار ملی و معنوی کشور راهی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شده است.
این مسؤول ادامه داد: این آثار شامل جشن خرمن، آئین عروسبرون و کربزنی و حرکت قوم بنیاسد است که تحقیقات میدانی آن انجام شد.
علیزاده با اشاره به اینکه دومین مراسم آئینی و سنتی جشن خرمن و عروسبرون همزمان با روز عید قربان به پاس خدمات و زحمات شبانهروزی پدران و مادران این دیار در امامزاده یحیی (ع) روستای هارونکلا شهرستان آمل برگزار شد، تصریح کرد: استقبال پرشور خانوادهها و مردم نشان از توجه آنها به فرهنگ بومی، محلی و سنتی کشورمان دارد.
وی با بیان اینکه در مراسم عروسبرون به صورت نمادین عروس و دامادی در این منطقه سوار بر اسب با طبل، دهل، سرنای و نوای مازندران در خیابان و معابر با دست و پایکوبی مردم جشن بردن عروس به خانه بخت میروند، یادآور شد: برگزاری آئین کوبیدن اسب بر شالی برنج به همراه کمک مردم در جداسازی برنج از کاه سنتهای قدیمی به نام خرمن را رقم زده است که در این دو جشن آواز امیریخوانی، کتولی و طالباخوانی از برنامههای جذاب بود که پس از آن اهالی روستای هارونکلا با آغوذکنا، آش، کماج، آبدندون و دیگر غذاهای محلی از میهمانان پذیرایی کردند.
کارشناس ارشد میراث فرهنگی و گردشگری مازندران با اعلام اینکه باید سنتهای دیرینه شمال کشور حفظ و احیا شود، گفت: از دوره قاجاریه تاکنون بعد از جمعآوری شالی و درو کردن آن جشن خرمن برای پربار بودن محصولات، قدردانی از نعمتهای خداوند و افزایش برکت در اماکن متبرکه برپا میشد که در گذشته توسط مردم منطقه دشتسر آمل هر ساله برگزار میشود اما به دلیل عدم حمایت مسؤولان بعد از وقفه چند ساله دوباره احیا شد.
این مسؤول یادآور شد: عروسبرون از سنتهای بعد از جشن خرمن است که از دوره قاجار تاکنون در این منطقه برگزار میشد که در آن داماد با پای پیاده عروس را بر روی اسب نشانده و خود عنان اسب را به دست میگیرد همچنین از سوی فامیلهای عروس یک انار که از میوههای بهشتی است، برای خوشبختی و زندگی خوب پشت سر عروس پرتاب میشود.
علیزاده گفت: مراسم جینگاسر و خرمنکوبی شالیکاران مازندرانی با زمزمه نواهای دینی و مذهبی همانند "مال خدا، دین محمد (ص)، خدا برکت هاده" از دیگر برنامههای همگام قبل از جشن خرمن در شمال کشور است.