پزشک شما - نمایش محتوای تلویزیون
پزشک شما
تهیه کننده: دکتر لواسانی
مجری:دکتر غلامی
تصویربرداران: فتاح رحیمی-مجتبی رفیقی-مجید مشایخی
کارگردان:شهرام حبیب اللهی اقدم
منشی صحنه:زهره صفرنژاد
صدابردار:نورالله طورسوادکوهی
کرونا (corona) به معنای تاج یا هاله است و شکل ظاهری ویروس کرونا زیر میکروسکوپ، شبیه به یک تاج سلطنتی است. کرونا ویروسها، طیف وسیعی از ویروسها را شامل میشوند. سادهترین نوع آن سرماخوردگی معمولی و پیچیدهترین نوع آن در حال حاضر بیماری کرونا است. شهر ووهان چین اولین شهری است که درگیر بیماری ویروسی کرونا شده.
تاریخچه و منشاء بیماری کرونا
ویروس کرونا، ویروسی عفونی است که گلو، سینوسها و دستگاه تنفسی را درگیر میکند. کرونا ویروسها، اولین بار در سال 1965 کشف شدهاند. تا اواسط دهه 1980 دانشمندان در حال مطالعه و بررسی انواع کرونا ویروسها بودند. تا پیش از این، دانشمندان شش نوع ویروس کرونا را کشف کرده بودند. در اواخر سال 2019 میلادی نوع جدیدی از ویروس کرونا در شهر ووهان چین مشاهده شد. سرعت بالای انتقال این بیماری و تعداد زیاد قربانیان آن، باعث شد کشور چین وضعیت اضطراری اعلام کند و 18 شهر از جمله شهر ده میلیونی ووهان را به طور کامل قرنطینه کند.
علائم و نشانههای بیماری کرونا
کرونا در ابتدا شبیه به یک سرماخوردگی ساده است و با گذشت زمان علائم آن شدیدتر میشود. آبریزش بینی، گلو درد شدید، تب برای مدتی طولانی، سردرد و تنگی نفس از مهمترین علائم بیماری کرونا است. کودکان و افرادی که دارای مشکلات تنفسی، بیماری قلبی، ضعف سیستم ایمنی به دلیل انواع سرطانها و بیماریهای نقص ایمنی هستند، بیشتر در معرض ابتلا به کرونا ویروس قرار دارند.
در موارد خفیف، علائم این بیماری، شبیه به سرماخوردگی است و گاهه به اشتباه، آنفولانزا تشخیص داده میشود؛ اما شدت بیماری پس از چند روز بیشتر میشود و سرفههای شدید، تب بالا و درد و ضعف بدن به آن اضافه میشود. در موارد حاد این ویروس کلیهها و دستگاه تنفسی فرد را درگیر میکند و باعث بروز مشکلات جدی برای بیمار میشود.
ویروس جدید کرونا ابتدا با تب خفیف حضور خود را در بدن میزبان اعلام میکند. کمی پس از تب، بیمار دچار سرفههای خشک میشود. گاهی اوقات، تب انقدر خفیف است که تشخیص داده نمیشود، بنابراین توجه به سرفههای خشک بیدلیل، حائز اهمیت است. حدودا 7 الی 10 روز بعد از سرفهها، بیمار دچار تنگی نفس میشود، به مرور تب و تنگی نفس، شدت پیدا میکند و بیمار را راهی بیمارستان خواهد کرد. لازم است به محض مشاهده علائمی مانند تب، سرفه و تنگی نفس به پزشک مراجعه کنید و از نظر ابتلا به ویروس کرونا بررسی شوید.
روشهای پیشگیری از ویروس کرونا و خطرات ویروس
شستوشوی دست و صورت
اولین قدم در جلوگیری از ابتلا به کرونا، شستوشوی مرتب و اصولی دست و صورت و پرهیز از لمس صورت با دستهای آلوده است. قبل و بعد از خوردن غذا، قبل و بعد از حضور در اماکن عمومی، در محیط کار و تحصیل، لازم است مکررا، دستهای خود را با آب و صابون یا ژل ضد عفونیکننده حاوی الکل، بشویید.
رعایت نکات بهداشتی حین سرفه و عطسه
هنگام عطسه یا سرفه خود یا دیگران، دهان و بینی خود را با دستمال تمیز بپوشانید و پس از سرفه و عطسه دستمال را در سطل زباله دردار بیاندازید.
رعایت تعاملات روزانه
با افرادی که علائم سرماخوردگی مانند تب یا سرفه دارند به هیچ وجه تماس و برخوردی نداشته باشید و تا حد امکان از آنها فاصله بگیرید و اگر مجبورید با آنها در یک ساختمان باشید، حتما از ماسک استفاده کنید.
از افرادی که به تازگی در کشور چین یا تایلند، بودهاند تا حد امکان دوری کنید و اگر قصد مسافرت دارید و دچار تب و سرفه شدهاید، سفر خود را لغو کرده و به پزشک مراجعه کنید.
کاهش ارتباط با حیوانات
از لمس و نوازش حیوانات اهلی و غیراهلی خودداری کنید و اگر ناخودآگاه حیوانی را لمس کردید، بلافاصله دست خود را با آب و صابون بشویید.
پرهیز از دست دادن و روبوسی
ویروس کرونا ممکن است تا یک هفته به صورت نهفته در بدن وجود داشته باشد و پس از یک هفته علائم بیماری بروز کند در نتیجه ممکن است، افرادی که علائم بیماری را ندارند نیز، ناقل ویروس نهفته کرونا باشند، بنابراین در دوران شیوع این ویروس مطلقا از دست دادن و روبوسی با دیگران خودداری کنید.
کاهش تماس با سطوح
ویروس کرونا حدودا 12 ساعت روی سطوح، فعال باقی میماند. بنابراین بعد از لمس میز، صندلی، دستگیرههای اتوبوس و … حتما دستهای خود را ضد عفونی کنید.
بهداشت در تغذیه
گوشت و تخممرغ را به خوبی بپزید و در حین تمیز کردن گوشت مرغ یا گوسفند و گوساله به هیچ وجه دستتان را به چشم، بینی یا اطراف دهان خود نزنید و حتما پس از اتمام کار دست خود را با آب و صابون بشویید.
رعایت در محیط کار با دام و طیور
افرادی که در محیط کار با دام زنده و غیر زنده، حیوانات وحشی و اهلی، مرغ و ماهی سر و کار دارند، بیشتر از سایرین در معرض ویروس کرونا قرار دارند. این افراد باید به دفعات زیاد، دستهای خود را بشویند و دقت کنند که با دست آلوده صورتشان را لمس نکنند.
استفاده از وسایل ایمنی
استفاده مناسب و اصولی از ماسک در پیشگیری از بیماری کرونا، بسیار مهم است. اگر از ماسکهای یک بار مصرف استفاده میکنید، دقت کنید که سمت آبی ماسک باید به سمت بیرون باشد و قسمت ضخیمتر ماسک نیز روی بینی قرار بگیرد. این ماسکها یک بار مصرف هستند و به محض برداشتن باید دور ریخته شوند. ماسکهای فیلتردار در پیشگیری از ویروس کرونا مناسبترند، زیرا قابل شستوشو هستند و به دلیل ضخامت بیشتر، محافظت بیشتری از دهان و بینی دارند.
مراجعه به پزشک
اگر دچار علائم بیماری شدید به پزشک مراجعه کنید و در صورت ابتلا به بیماری کرونا تا زمان بهبود در خانه بمانید و برای انتقال ندادن ویروس از اطرافیان خود فاصله بگیرید و نکات بهداشتی را کاملا رعایت کنید.
ویروس کرونا چقدر خطرناک است؟
خطر بیماری برای افرادی جدی است که در سنین بالای 50 سال هستند و زمینه بیماریهای مختلفی مانند دیابت، تنگی نفس، بیماریهای حاد تنفسی و قلبی دارند یا دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند.
تقریبا 70 درصد از افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند، نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارند و بعد از حداکثر یک هفته بهبود مییابند. 10 درصد از این افراد ممکن است نیاز به بستری شدن در بخش مراقبتهای ویژه داشته باشند. تعداد بسیار کمی از افرادی که در این بخش بستری میشوند، بر اثر علائم تنفسی و قلبی شدید فوت میکنند.
به طور کلی میتوان گفت، میزان مرگ و میر در بین مبتلایان به کرونای جدید، حدود 2 تا 3 درصد است که نسبت به سایر بیماریهای هم خانواده خود که قبلا وجود داشتهاند، بسیار کمتر است.
اهمیت سلامت به عنوان یک حق اساسی برای کسی پوشیده نیست. سلامت یک موضوع اجتماعی است و به عنوان یکی از پیش شرط های اصلی نظام های رفاه اجتماعی شناخته شده است . اهمیت به سلامت می تواند پایه ای برای مراقبت از خود و در نهایت دست یافتن به درجات مطلوبی از سلامت در افراد باشد.
مطابق مقدمه اساسنامه سازمان جهانی بهداشت 1946 " برخورداری از بالاترین حد استانداردهای منطقی و قابل حصول سلامت ، بدون در نظر گرفتن نژاد ، مذهب ، عقاید سیاسی و موقعیت اقتصادی و اجتماعی؛ حق مسلم هر انسانی است. "
سلامت تنها به موقعیت اقتصادی و اجتماعی افراد وابسته نیست . سلامت و هر آنچه که مرتبط با آن است، بازتابی از وضعیت فعلی جمعیتی خاص یا گروهی از مردم ، انعکاسی از موقعیت افراد و جوامع در بستر اجتماعی مربوطه ، روش نگاه به آنها توسط دولت و همچنین انعکاسی از وجود یا فقدان بستری صحیح و قطعی برای سلامت است .
نوع برخورد هر فرد با سلامتش ، تا حد زیادی به میزان سواد بهداشتی وی بستگی دارد و افزایش سواد بهداشتی اقشار مختلف مردم نیازمند توسعه علمی و منطقی آموزش سلامت در کشور است . ارتقای سلامت ، در بر گیرنده سه فاکتور است : آموزش سلامت ، حفاظت از سلامت و پیشگیری از بیماری است که بدون برنامه ریزی موزون ، هماهنگ ، همزمان و برابر برای هر یک از این سه فاکتور نمی توان به ارتقای سلامت مردم امیدی داشت.
برنامه "پزشک شما" در راستای آموزش و پیشگیری و و افزایش سواد بهداشتی بینندگان، با دعوت از پزشکان متخصص و فوق تخصص و با ارتباطی که بینندگان از طریق پیامک و یا تماس تلفنی با مهمان برنامه دارند، به طور زنده و همزمان با شبکه شما بر روی آنتن می رود.
گزارش-مهمان برنامه-کارشناس تغذیه-کارشناس طب سنتی و ... از آیتمهای مفید و متنوع این برنامه پزشکی می باشد.