مخاطرات بهداشتی مصرف گوشت دام حاصل از کشتار غیرمجاز - نمایش محتوای خبر
مخاطرات بهداشتی مصرف گوشت دام حاصل از کشتار غیرمجاز
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: مخاطرات بهداشتی ناشی از مصرف گوشت دام حاصل از کشتار غیرمجاز برای هماستانیها بیان شود.

به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، قربانی کردن رسم محوری عید قربان است اما موضوعی که باید به آن توجه شود بحث مخاطرات مصرف گوشت تهیهشده از مراکز غیرمجاز است، چرا که گوشت قرمز و فرآوردههای حاصل از آن به سبب دارا بودن پروتئین، مواد معدنی و اسید آمینههای ضروری، نقش مهمی در تأمین نیازهای تغذیهای جوامع بشری دارد اما تولید و عرضه گوشت در شرایط غیر بهداشتی تهدید علیه بهداشت عمومی و موجب شیوع انواع بیماریها شده که عواقب بسیار خطرناکی را به همراه دارد و لازم است به آن توجه شود.
افرادی که خارج از کشتارگاه اقدام به کشتار غیرمجاز دام و عرضه گوشت میکنند در حقیقت با عرضه غیربهداشتی گوشت موجبات شیوع و انتقال بیماریهای مشترک بین انسان و دام را فراهم میکنند.
در برخی نقاط و حاشیه شهرها کشتار غیرمجاز دام تبدیل به یک معضل بهداشتی شده که علاوه بر تهدید جدی علیه بهداشت عمومی و ایجاد مخاطرات بهداشتی میشود، از چند جنبه دیگر نیز قابل بحث و بررسی است.
* کشتار دام در خارج از کشتارگاه و در معابر عمومی کار غیرفرهنگی است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در اینباره در گفتوگو با فارس، با تبریک به مناسبت عید سعید قربان، اظهار کرد: کشتار دام در خارج از کشتارگاه و در معابر عمومی و شهری و منازل کلاً یک کار غیرفرهنگی است که نشاندهنده عدم رعایت اصول و مبانی نوین شهرنشینی است.
محسن اعرابی بیان کرد: علاوه بر این از جنبه روانشناسی نیز ذبح دام در معابر عمومی و منازل در برابر چشم اطفال و کودکان تأثیر منفی بر روح و روان آنان میگذارد که با دیدن صحنههای کشتار دام که بعضاً با خشونت نیز صورت میگیرد آثار زیانبار روانی در کودکان ایجاد میکند و در درازمدت موجب ایجاد رفتارهای خشونتبار در این افراد میشود.
وی با اشاره به اینکه کشتار دام و آویزان بودن لاشه و همچنین ریختن خونآبه و فضولات حاصل از کشتار دامها، چهره زشت و نازیبایی به آن میدهد که بارها نارضایتی ساکنان شهرها از این مناطق را بهدنبال داشت، اضافه کرد: ریختن فضولات، امعا و احشای حاصل از ذبح دام در محیط زیست و نبود سیستم فاضلاب و چاه دفن فضولات علاوه بر آلودگیهای زیستمحیطی موجب تجمع حیوانات ولگرد، حشرات و جوندگان شده که نقش مهمی در شیوع و انتقال انواع بیماریهای عفونی دارند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بیان کرد: از نظر قانونی نیز کشتار دام در خارج از کشتارگاه، خلاف قانون بوده و به استناد ماده 688 قانون مجازاتهای اسلامی و مواد 4و12 قانون سازمان دامپزشکی کشور قابل پیگرد در مراجع قضایی است.
اعرابی با بیان اینکه هدف اصلی از بیان این مطلب آشنا کردن هماستانیها با مخاطرات بهداشتی ناشی از مصرف گوشت دام حاصل از کشتار غیرمجاز است، تصریح کرد: بیش از 800 نوع عامل بیماریزای مشترک بین انسان و دام وجود دارد که اکثراً از طریق تماس با دام بیمار و فرآوردههای خام دامی آلوده ازجمله گوشت، قابل انتقال به انسان است.
وی یادآور شد: بیماریهای خطرناکی ازجمله بروسلوز، هاری، کزاز، سل، سالمونلوز، شاربن و بیماریهای نوظهور مانند جنون گاوی و تب خونریزیدهنده کریمه کنگو، بیماریهای انگلی شامل کیست هیداتیک، سارکوسیست، انگلهای پوستی و جلدی،انواع قارچها از جمله مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام محسوب میشود که با توجه به وجود این بیماریها، لزوم بازرسی بهداشتی دقیق و کامل دامهای کشتاری و لاشه دام کشتار شده در کشتارگاهها ضروری است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اعلام اینکه کشتارگاههای دام به دو طریق بازرسی بهداشتی صورت میگیرد که شامل بازرسی پیش از کشتار و دیگری بازرسی بعد از کشتار دام است، اظهار کرد: با توجه به اینکه برخی از بیماریها ازجمله هاری، کزاز، بروسلوز و انواع مسمومیتها صرفاً در دام زنده قابل تشخیص هستند لذا باید دامها قبل از کشتار از نظر وجود این بیماریها مورد معاینه و بازرسی قرار گیرند و چنانچه این دامها علایمی از این بیماریها را داشته از چرخه کشتار حذف شوند.
اعرابی ادامه داد: دامهایی که دارای سابقه مصرف دارو باشند به دلیل وجود باقیمانده های دارویی در لاشه، تا زمان گذراندن دوره پرهیز از مصرف دارو اجازه کشتار و مصرف ندارند.
وی با اشاره به اینکه مرحله دوم بازرسی کشتارگاهی، بازرسی بهداشتی لاشه دام پس از کشتار است، افزود: دامی که در بازرسی قبل از کشتار فاقد علایم بیماری بوده و سالم تشخیص داده شود، وارد چرخه کشتار شده و بهصورت شرعی و حلال زیر نظر ناظر ذبح شرعی مستقر در کشتارگاه ذبح میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران اضافه کرد: بلافاصله بعد از ذبح دام بازرسی کامل از جمله بازرسی سر،کبد، ریه و سایر اندامها بر روی لاشه صورت میگیرد و غدههای لنفاوی پیش کتفی و پیش رانی که معمولاً در اکثر بیماریها دارای علایم تشخیصی هستند نیز مورد بازرسی و معاینه قرار میگیرند.
اعرابی با بیان اینکه کبد و ریه ازجمله اندامهایی هستند که بهواسطه وجود عوامل بیماریزای خطرناک از جمله عوامل انگلی مانند فاسیولاها، دیکروسلیوم و کیست هیداتیک مورد بازرسی قرار میگیرند، گفت: در بازرسی از این اندامها در صورتیکه ضایعه یا عامل بیماری تشخیص داده شود آن عضو یا اندام توسط کارشناس دامپزشکی از چرخه کشتار حذف و معدوم میشود.
وی تصریح کرد: پس از اینکه مراحل بازرسی کامل لاشه و اندامها در کشتارگاه صورت گرفت،کارشناس دامپزشکی اقدام به زدن مهر و برچسب سلامت بر روی لاشه کرده و پس از آن اجازه خروج گوشت از کشتارگاه و عرضه آن را صادر میکند؛ در حالیکه کشتار در منازل و معابر عمومی که کشتار دام بهصورت غیرمجاز و خارج از کشتارگاه صورت میگیرد، دامها بدون هیچ نظارت و بازرسی کشتار و عرضه میشود که در این بین مخاطره عرضه دامهای بیمار و آلوده به عوامل عفونی و انگلی وجود دارد که علاوه بر آن با عرضه و مصرف گوشت لاشه دامهای دارای سابقه مصرف دارو با توجه به اینکه زمان پرهیز از مصرف دارو را نگذراندهاند، لاشه این دامها حاوی باقیماندههای دارویی بوده که مصرف چنین گوشتهایی زمینه ایجاد سرطانها و بیماریهای لاعلاج را فراهم میسازد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در پایان گفت: حال با در نظر گرفتن خطرات مصرف گوشت دامهایی که در مراکز غیرمجاز تولید و عرضه میشود و مقایسه آن با گوشت تولیدی و استحصالشده در کشتارگاههای دام، میتوانید درباره انتخاب نوع گوشت مصرفی و توجه به سلامت خانواده خود قضاوت کنید.