جهش تولید | یک‌شنبه، ۱۸ خرداد ۱۳۹۹

راهکارهای کاهش میزان آلودگی بیماری بلاست برنج - نمایش محتوای خبر

 

 

راهکارهای کاهش میزان آلودگی بیماری بلاست برنج

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران راهکارهای کاهش میزان آلودگی بیماری بلاست برنج را تشریح کرد.

راهکارهای کاهش میزان آلودگی بیماری بلاست برنج

عبدالرحمن زاغی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، درباره بیماری بلاست اظهار کرد: بیماری بلاست یکی از بیماری‌های مهم برنج است که قارچ عامل بیماری بر روی برگ، گره ساقه و قسمت‌های مختلف خوشه و دانه و غلاف برگ ایجاد لکه می‌کند.

وی افزود: لکه‌های بوجود آمده بر روی برگ بیضوی (دوکی شکل) هستند که مرکز لکه‌ها به رنگ خاکستری است و حاشیه آنها قهوه‌ای یا قهوه‌ای متمایل به قرمز است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه در ارقام حساس لکه‌ها در شرایط مرطوب به سرعت بزرگ شده که سبب سوختگی و پژمردگی برگ می‌شود، ادامه داد: لکه‌هایی که بر روی ساقه، گره، دم خوشه و دانه تشکیل می شوند اغلب گرد بوده و سبب پوسیدگی گره، گردن و دم خوشه می شوند و در صورت پیشرفت بیماری خوشه یا سنبله برنگ سفید مایل به خاکستری می‌شود.

زاغی خاطرنشان کرد: علاوه بر کشت ارقام متحمل مانند شیرودی، فجر و ندا که به شدت از میزان آلودگی آن می‌کاهد، مدیریت زراعی مناسب از قبیل بذرگیری از نقاط سالم مزرعه، کاشت زود هنگام، مصرف متعادل کودها و اجتناب از مصرف بیش از حد کود ازته، بهداشت زراعی و از بین بردن علف‌های هرز حاشیه مزارع، رعایت فاصله و تعداد کاشت بوته در هکتار در کاهش میزان آلودگی بیماری بلاست برنج موثر است.

وی اضافه کرد: مبارزه شیمیایی با هماهنگی کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک‌های گیاه‌پزشکی در دو مرحله رویشی و زایشی با در نظر گرفتن حساسیت مرحله رشدی گیاه از اوایل پنجه‌زنی تا حداکثر پنجه‌زنی و در مرحله زایشی با ظهور 25 تا 30 درصد خوشه‌ها تا قبل از سفت شدن دانه‌ها و فراهم بودن شرایط آب و هوایی از یکی از سموم بیم، ویستا، وین، ناتیتو و هینوزان مصرف شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران ادامه داد: قارچ کش‌ بیم نیم کیلوگرم در هکتار، ویستا 400 تا 500 گرم در هکتار، وین 400 سی سی در هکتار، ناتیتو 160 گرم در هکتار و هینوزان یک لیتر در هکتار برای بیماری بلاست مورد استفاده قرار گیرد.

زاغی با بیان اینکه سمپاشی بلاست در شالیزارها هنگام صبح پس از برطرف شدن شبنم انجام شود، گفت: به مشخصات فنی سم شامل کارخانه سازنده، تاریخ تولید، انقضا، شماره پارت و بچ بر روی قوطی یا بسته‌های سم توجه شود.

وی افزود: رعایت دز مصرفی سموم و رعایت میزان آب مصرفی برای هر هکتار با توجه به نوع سمپاش برای پوشش کامل و تاثیر مطلوب سمپاشی‌ها تاکید می‌شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران اضافه کرد: توجه به اطلاعات هواشناسی و اطمینان از عدم بارندگی 24 تا 48 ساعت پس از سمپاشی الزامی است.

زاغی خاطرنشان کرد: از مصرف سموم رسوب کرده، تاریخ گذشته، دارای نشتی، بدون مشخصات فنی و پلمب نشده خودداری شود. کشاورزان سموم مصرفی را از فروشگاه‌های مجاز با اخذ فاکتور دریافت کنند.