اضافه وزن یا چاقی در 56 درصد شهرنشینان و 53 درصد روستانشینان مازندران - نمایش محتوای خبر
اضافه وزن یا چاقی در 56 درصد شهرنشینان و 53 درصد روستانشینان مازندران
مازندران بالاترین درصد چاقی کشور را دارد، بهطوری که 53 درصد روستانشینان و 56 درصد شهرنشینان این استان دارای اضافه وزن یا چاقی هستند.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس مازندران، پویش تغذیه سالم با شعار مصرف روزانه پنج بار میوه و سه بار سبزی، از 29 آذرماه بهطور همزمان در سراسر کشور آغاز شد و بهدلیل اینکه مازندران رکورددار چاقی در کشور است، لذا زمان فعالیت این پویش از دو هفته به یکماه افزایش یافت و امروز آخرین روز آن بوده است و البته این به معنای پایان فعالیتها در حوزه اصلاح باورهای غلط نسبت به تغذیه نیست.
باوجود اینکه استان مازندران بهدلیل آب و هوای معتدل و مرطوب از نعمت زمینهای حاصلخیز و انواع میوهجات و صیفیجات برخوردار است و قیمت میوه و سبزی در این استان نیز مناسب است اما این مواد غذایی در سبد خانوارهای مازندرانی جایگاه قابل قبولی ندارد.
کمتحرکی، چاقی، افسردگی و تغذیه ناسالم ازجمله عواملی هستند که در مازندران نسبت به سایر استانها از درصد بیشتری برخوردار بوده و اکنون حوزه سلامت مازندران با اجرای کمپینهای مختلف، آموزش در سطح مدارس و ادارات یا از طریق مراکز بهداشتی و درمانی در نظر دارد تا جامعه هدف را از ابتلا به بیماریهای ناشی از چاقی آشنا کند و این سطح از میزان چاقی را کنترل کرده و یا کاهش دهد.
* 78 درصد مرگ و میرها در مازندران مربوط به بیماریهای غیرواگیر است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران میگوید: زندگی ماشینی با همه نکات مثبتی که با خود بههمراه آورده و حتی در وقت و هزینه خانوارها نیز صرفهجویی شده است اما در مواردی نیز بهدلیل بیبرنامگی و تغییر در الگوی زندگی جسم و روح آدمی را به سستی کشانده و او را مستعد انواع بیماریها و مشکلات ساخته است.
محسن اعرابی در گفتوگو با خبرنگار فارس با اعلام اینکه اکنون 70 درصد بیماریها غیرواگیر هستند و 78 درصد مرگ و میرها در استان بهدلیل ابتلا به همین نوع بیماریهاست، اعتقاد دارد که اگر در گذشته با بیماریهای واگیردار روبهرو بودیم، اما سرمنشأ آن نیز مشخص بود، امروز با بیماریهای خاموشی مانند فشار خون بالا و دیابت روبهرو هستیم که سالها با فرد همراه است و زمانی تشخیص داده میشود که شاید فرصتی برای جبران عوارض آنها باقی نمانده باشد.
وی ادامه داد: پیشگیری بهترین عاملی است که سلامت افراد را تضمین میکند؛ باید نکات بهداشتی و الگوی زندگی مناسب را رعایت کرد، زیرا سلامتی شوخیبردار نیست.
* مصرف سبزی و میوه در مازندران جدی گرفته نمیشود
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بیان کرد: مصرف سبزی و میوه در این استان جدی گرفته نمیشود و این در حالی است که به وفور در مازندران یافت میشود و هزینه بالایی را به خانوادهها تحمیل نمیکند.
اعرابی گفت: از فواید مصرف سبزی و میوههای تازه میتوان به دریافت ویتامینها و ریزمغذیهای مورد نیاز بدن اشاره کرد، همچنین فیبر موجود در سبزیجات تازه و میوهها از عوامل مهمی است که سبب کارکرد مناسب دستگاه گوارش شده و خطر ابتلا به سرطانهای روده بزرگ را کاهش میدهد، علاوه بر این فیبر موجود در مواد غذایی سبب میشود تا جذب قند به شکل مناسبی انجام شده و در کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به دیابت نیز مؤثر است.
وی با بیان اینکه اگر چه سبوسگیری بیش از حد استاندارد در کارخانههای آرد سبب شده که دریافت فیبر از طریق نان که قوت غالب مردم است کاهش یابد، اظهار امیدواری کرد که مطالبه مردم از نانواییها برای ارائه نان دارای درصد سبوس قابل قبول و استاندارد اصلاح شود.
رئیس مرکز بهداشت مازندران گفت: یکی از عوامل خطر مهم بیماریهای غیرواگیر در مازندران چاقی است که در حال حاضر 32 درصد جمعیت زنان و 18 درصد جمعیت مردان مازندران چاق هستند و مشکل مهم این است که حدود 22 درصد جمعیت چاق در مردان و 60 درصد جمعیت زنان چاق در این استان چاقی شکمی دارند.
* اضافه وزن یا چاقی در 56 درصد شهرنشینان و 53 درصد روستانشینان مازندران
این مسؤول بیان کرد: بهطور کلی، 56 درصد شهرنشینان و 53 درصد ساکنان روستاهای مازندران مبتلا به چاقی یا اضافه وزن هستند که علت مهم بالا بودن این آمار نیز تحرک ناکافی و تغذیه ناسالم بوده و زمینهای است برای بروز بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون بالا، دیابت و پوکی استخوان.
اعرابی با بیان اینکه چاقی قابل کنترل یا پیشگیری است، میگوید: تنظیم برنامه و اصلاح رفتارهای غذایی، متعادل نگهداشتن وزن و فعالیت بدنی از عواملی است که در پیشگیری و کنترل وزن مؤثر هستند.
* افسردگی سبب چاقی میشود
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در پاسخ به اینکه افسردگی چگونه میتواند سبب چاقی شود، گفت: بهنظر میرسد به این عامل مهم مؤثر در بروز چاقی کمتر توجه شده است؛ زمانی که فرد دچار افسردگی میشود، هورمونی به نام کورتیزول که از آن به هورمون استرس یاد میشود، به میزان بالایی در بدن ترشح و به مرور زمان سبب تجمع چربی در دور کمر و چاقی شکمی میشود.
* چگونه تشخیص دهیم که در معرض خطر چاقی قرار داریم؟
این مسؤول در پاسخ به اینکه معیار شناسایی افراد در معرض خطر چاقی چیست؟ اظهار کرد: افراد بالای 19 سال میتوانند وزن خود به کیلوگرم را بر مربع یا توان 2 قد (با واحد متر) تقسیم کنند و اگر عدد بهدست آمده کمتر از 18.5 باشد یعنی آن فرد دارای توده بدنی لاغر و احتمال خطر ابتلای او به بیماریهای مرتبط با چاقی بهصورت جزیی است. به همین ترتیب نیز رقم بهدست آمده بین 18.5 تا 29.5 دارای وزن طبیعی با احتمال ابتلای کم به بیماریهای چاقی، عدد 25 تا 29.9 دارای اضافه وزن با احتمال ابتلای متوسط به بیماریهای مرتبط با چاقی است.
وی ادامه داد: اگر عدد حاصل از فرمول یادشده بین 30 تا 34.9 باشد، او دارای چاقی درجه یک است، زمانیکه این عدد بین 35 تا 39.9 باشد، آن فرد دارای توده بدنی چاق درجه دو یا شدید است و در پایان نیز اگر رقم حاصل، مساوی یا بیشتر از 40 باشد، آن فرد دارای چاقی درجه سه با احتمال خطر ابتلای خیلی شدید به بیماریهای مرتبط با چاقی است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران از همه هماستانیهای مازندرانی خواست که با مراجعه به پزشکان خانواده از آنها درخواست کنند تا ارزیابی عوامل خطر بیماریهای قلبی و عروقی را برای آنها انجام دهند.
اعرابی گفت: همه پزشکان خانواده شهری بههمراه کارشناسان مراقب سلامت و پزشکان خانواده روستایی بههمراه بهورزان آمادگی دارند تا ارزیابی عوامل خطر بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت و فشارخون بالا را برای جمعیت زیر پوشش خود انجام دهند.
رئیس مرکز بهداشت مازندران بیان کرد: بدیهی است مداخلات لازم براساس آخرین یافتههای علمی در دنیا در دستورالعملهای مربوطه به همه تیمهای پزشکی خانواده استان ابلاغ شده است و آنها نیز به بهترین شکل این خدمات را ارائه میدهند و در صورت نیاز به دریافت مشاوره از متخصصان رشتههای مرتبط، این کار توسط پزشکان خانواده انجام میشود.
به گزارش فارس، در حال حاضر بیش از 620 پزشک خانواده شهری و 430 پزشک خانواده روستایی به جمعیتهای زیر پوشش خود خدمات ارائه میدهند.